Wegens coronapandemie opgeschort tot latere datum

Inaugurale lezing Francqui leerstoel

PROF. DR. GITTA KUTYNIOK

Met groot genoegen kondigen we aan dat Professor Dr. Gitta Kutyniok de Francqui Leerstoel bij het departement Wiskunde en Data Science aan de VUB zal opnemen. Ze zal hiervoor een inaugurale lezing geven omtrent het modeleren in deep learning. Vervolgens duikt ze dieper in de wiskundige materie tijdens een college van 10 uur gespreid over vier dagen. Zowel de lezing als de cursus zullen gedoceerd worden in het Engels.

Biografie

Prof. Dr. Gitta Kutyniok is bekend voor haar wiskundige onderbouwde methodologie bij het oplossen van probleemstellingen in de data science, zoals het inversieprobleem uit de beeldverwerking of de analyse en classificatie van hoog-dimensionale data.

Ze is de Einstein Professor in de wiskunde, alsook een professor in de computerwetenschappen en in de elektrische ingenieurswetenschappen aan de Technische Universiteit van Berlijn.

foto Prof. Dr. Gitta Kutyniok
Prof. Dr. Gitta Kutyniok

Ze is experte in verschillende takken van de wiskunde, zoals harmonische analyse, approximation theorie, compressed sensing, frame theory en functionale analyse. De toepassingen hiervan die ze bestudeert bevinden zich zowel in de medische wereld (MRI, proteomics ... ) alsook bij de telecommunicatie (MIMO).

Verder werd ze geprezen tot Emmy-Noether Lecturer of the German Mathematical Society in 2013 en werd ze lid van de Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities in 2016.

In 2019 werd ze benoemd tot SIAM Fellow voor haar bijdragen in toegepaste harmonische analyse, compressed sensing en beeldverwerking. Recentelijk werd ze geselecteerd als plenaire spreker voor het achtste European Congress of Mathematics in 2020.

Inaugurale lezing

DEEP LEARNING MEETS MODELING: TAKING THE BEST OUT OF BOTH WORLDS

Pure model-based approaches are today often insufficient for solving complex inverse problems in imaging. At the same time, we witness the tremendous success of data-based methodologies, in particular, deep neural networks for such problems. However, pure deep learning approaches often neglect known and valuable information from the modeling world.

In this talk, we will provide an introduction to this complex problem and then focus on the inverse problem of (limited-angle) computed tomography. We will develop a conceptual approach by combining the model-based method of sparse regularization by shearlets with the data-driven method of deep learning. Our solvers are guided by a microlocal analysis viewpoint to pay particular attention to the singularity structures of the data. Finally, we will show that our algorithm significantly outperforms previous methodologies, including methods entirely based on deep learning.

 • Donderdag 23 april 2020 om 18:00. Er is een receptie na de lezing.
 • Gebouw I, lokaal I.0.03, Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel.
 • Inschrijven is gratis, maar registratie is verplicht.

Colleges

De cursus zal gegeven worden op een inleidend niveau en is toegankelijk voor iedereen met een basiskennis in de functionaal analyse.

 • lokaal I.0.01:
  Shearlets - From Theory to Applications
 • lokaal I.2.02:
  Mathematical Foundations of Deep Neural Networks
 • lokaal I.0.03:
  Deep Learning, Inverse Problems, and Sparse Regularization
 • lokaal I.0.01:
  Deep Learning meets Partial Differential Equations

De symmetrie van Rubik's Kubus

In 1974 kwam Ernő Rubik op de proppen met zijn befaamde kubus. Met deze 3D-puzzel wou hij zijn studenten meer inzicht laten verwerven in ruimtelijke problemen. Al snel bleek deze puzzel een echte breinbreker. Er zijn er niet minder dan 43 252 003 274 489 856 000 toestanden waarin de kubus zich kan bevinden en dat aantal is ook voor een moderne computer niet te onderschatten. De puzzel oplossen is niets anders dan wiskunde gebruiken, namelijk de wiskunde van de symmetrie, ook wel groepentheorie genoemd.

In deze workshop zeggen we iets meer over de wiskunde achter Rubik's Kubus, illustreren we het gebruik ervan om de puzzel op te lossen, al dan niet met behulp van de computer, en gaan we dieper in op enkele vragen zoals wat het maximaal aantal stappen is waarin een oplossing steeds mogelijk is. We gebruiken dezelfde wiskunde ook om enkele andere puzzels, zoals de kleinere variant van Rubik's Kubus en Pyraminx, te onderzoeken.

Deze activiteit gaat door op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. Op zondag 24 november 2019 kan je er doorlopend van 10u tot 17u deelnemen aan 60 gratis wetenschapsactiviteiten voor jong en oud. Een volledig overzicht en praktische info vind je terug op https://wetenschapsfestivalbrussel.be.

 • Muntpunt
  Munt 6
  1000 Brussel
  Wegbeschrijving
 • zondag 24 november 2019
  • 10:00-17:00
 • Deze activiteit is gratis
foto De symmetrie van Rubik Kubus

Bourgain Day

Ter nagedachtenis van Jean Bourgain nodigen we u op 31 oktober uit voor De dag van de analyse.

Hierin zullen vooraanstaande wiskundigen aspecten van hun werk presenteren die een nauwe band hebben met het onderzoek waar Jean Bourgain in actief was.

De deelname is voor iedereen gratis, maar gelieve te registreren onderaan de pagina voor 14 oktober.

Het evenement wordt georganiseerd met steun van de Belgian Mathematical Society en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Het zal plaatsvinden in de Rubenszaal van het Paleis der Academiën, op wandelafstand van het station Brussel-Centraal.

foto Jean Bourgain

Biografie

Op 22 december 2018 overleed Jean Bourgain, een Belgische wiskundige die behoorde tot de absolute wereldtop in zijn discipline.

Jean Bourgain was actief in de tak van de wiskunde die bekend staat als analyse, en verrichte in deze discipline, met technisch meesterschap, baanbrekend werk van de hoogste originaliteit.

Jean Bourgain startte zijn carrière aan de VUB, waar hij zijn doctoraat behaalde in 1977 met promotor Freddy Delbaen. Na een vierjarig professorschap aan de VUB (1981-1985), deelt hij een aanstelling als J.L. Doob professor in de wiskunde aan de Universiteit van Illinois met een aanstelling aan de IHES in Bures-sur-Yvette in Frankrijk. Vanaf 1994 was hij aangesteld aan het prestigieuze Institute for Advanced Study, Princeton, waar hij vanaf 2010 IBM von Neumann professor werd

Gedurende zijn loopbaan werd Jean Bourgain erkend met de hoogste wiskundige prijzen, waaronder de Salem prijs (1983), de Ostrowski prijs (1991), de Fields medaille (1994), de Shaw prijs (2010), de Crafoord prijs (2012), de Breakthrough prijs (2017) en de Leroy P. Steele prijs (2018).

 • Registratie en koffie
 • Verwelkoming
 • Stefaan Vaes (KU Leuven): The Kadison-Singer problem and the Bourgain-Tzafriri restricted invertibility theorem
 • Emmanuel Breuillard (University of Cambridge): Random walks on finite fields and random polynomials
 • Lunch
 • Jean Van Schaftingen (UCLouvain): Sobolev topology, Ginzburg-Landau energy and elliptic systems regularity
 • Mariusz Mirek (University of Wroclaw): Dimension free estimates for the discrete Hardy–Littlewood maximal functions
 • Afsluitend evenement
 • Receptie

BIMS III

Op woensdag 25 september zijn we toe aan de derde editie van de The Beautiful Impact of Mathematics in Society. Dit jaar is het thema: Wiskunde en Data Science.

We verwelkomen in het bijzonder klassen van het middelbaar en hoger onderwijs. De deelname is voor iedereen gratis, maar gelieve te registreren op BIMS.

banner BIMS

Met het begrip Data Science verwijzen we naar een waaier aan wetenschappelijke onderwerpen en technieken. Hierin is het gebruik van wiskunde een fundamentele waarde.

Tijdens deze lezingen zal u meer te weten komen over hoe de verschillende onderdelen uit de wiskunde toegepast worden in uiteenlopende onderwerpen: Quantum Computing, Artificial Intellegence en Medical Imaging.

De lezingen worden telkens ingeleid door een collega van de Vakgroep Wiskunde en Data Science (WIDS) die de toepassing zal verbinden met VUB-onderzoek in de wiskunde.

U zal tevens ook kennis kunnen maken met onze vernieuwde Bacheloropleiding Wiskunde, waarin de sterke basis wiskunde behouden blijft, maar er ook plaats gemaakt is voor het ontwikkelen van de vaardigheden die verwacht worden van de toekomstige data scientist!

De conferentie wordt naar goede gewoonte georganiseerd op de Vrije Universiteit Brussel en zal plaatsvinden in Aula QA.

 • Opening door Vice-rector Onderwijs Jan Danckaert
 • Inleidende lezing door Prof. Dr. Tetyana Kadankova
 • De Impact van AI op de samenleving
  door Jonathan Berte – Robovision
 • Koffiepauze
 • Inleidende lezing door Prof. Dr. Jan De Beule
 • Toepassingen van wiskunde in de medische 3D-beeldverwerking door Dr. Jan Schepers – Materialise
 • Lunch (inbegrepen)
 • Inleidende lezing door Prof. Dr. Ann Dooms
 • Een algoritmische kijk achter de schermen van een radiografie door Dr. Eva Vandersmissen – Agfa Radiology Solutions
 • Inleidende lezing door Prof. Dr. Kenny De Commer
 • Lineaire algebra als een belangrijke stimulator voor Quantum Computing door Eric Michiels – IBM
 • Koffiepauze
 • Engineering the best imaginable future door Françoise Chombar en Kristof Coddens – STEM-platform en Melexis
 • Filmvoorstelling Hidden Figures gesponsord door 20th Century Fox