Inaugurale lezing Francqui leerstoel

PROF. DR. GITTA KUTYNIOK

Met groot genoegen kondigen we aan dat Professor Dr. Gitta Kutyniok de Francqui Leerstoel bij het departement Wiskunde en Data Science aan de VUB zal opnemen. Ze zal hiervoor een inaugurale lezing geven omtrent het modeleren in deep learning. Vervolgens duikt ze dieper in de wiskundige materie tijdens een college van 10 uur gespreid over vier dagen. Zowel de lezing als de cursus zullen gedoceerd worden in het Engels.

Biografie

Prof. Dr. Gitta Kutyniok is bekend voor haar wiskundige onderbouwde methodologie bij het oplossen van probleemstellingen in de data science, zoals het inversieprobleem uit de beeldverwerking of de analyse en classificatie van hoog-dimensionale data.

Ze is de Einstein Professor in de wiskunde, alsook een professor in de computerwetenschappen en in de elektrische ingenieurswetenschappen aan de Technische Universiteit van Berlijn.

foto Prof. Dr. Gitta Kutyniok
Prof. Dr. Gitta Kutyniok

Ze is experte in verschillende takken van de wiskunde, zoals harmonische analyse, approximation theorie, compressed sensing, frame theory en functionale analyse. De toepassingen hiervan die ze bestudeert bevinden zich zowel in de medische wereld (MRI, proteomics ... ) alsook bij de telecommunicatie (MIMO).

Verder werd ze geprezen tot Emmy-Noether Lecturer of the German Mathematical Society in 2013 en werd ze lid van de Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities in 2016.

In 2019 werd ze benoemd tot SIAM Fellow voor haar bijdragen in toegepaste harmonische analyse, compressed sensing en beeldverwerking. Recentelijk werd ze geselecteerd als plenaire spreker voor het achtste European Congress of Mathematics in 2020.

Inaugurale lezing

DEEP LEARNING MEETS MODELING: TAKING THE BEST OUT OF BOTH WORLDS

Pure model-based approaches are today often insufficient for solving complex inverse problems in imaging. At the same time, we witness the tremendous success of data-based methodologies, in particular, deep neural networks for such problems. However, pure deep learning approaches often neglect known and valuable information from the modeling world.

In this talk, we will provide an introduction to this complex problem and then focus on the inverse problem of (limited-angle) computed tomography. We will develop a conceptual approach by combining the model-based method of sparse regularization by shearlets with the data-driven method of deep learning. Our solvers are guided by a microlocal analysis viewpoint to pay particular attention to the singularity structures of the data. Finally, we will show that our algorithm significantly outperforms previous methodologies, including methods entirely based on deep learning.

  • Maandag 30 november 2020 om 18:00.
  • online via Zoom
  • Inschrijven is gratis, maar registratie is verplicht.
  • Aangezien onze onderzoeksgroep DIMA is aangesloten bij het VUB AI Lab, kunnen we een beperkt aantal deelnemers een bezoek aanbieden aan het gloednieuwe AI Xperience Center om 16.30 uur, Pleinlaan 9, verdieping -1, waarna de inaugurale lezing ter plaatse gevolgd kan worden.

Colleges

De cursus zal gegeven worden op een inleidend niveau en is toegankelijk voor iedereen met een basiskennis in de functionaal analyse.

  • online:
    Shearlets - From Theory to Applications
  • online:
    Mathematical Foundations of Deep Neural Networks
  • online:
    Deep Learning, Inverse Problems, and Sparse Regularization
  • online:
    Deep Learning meets Partial Differential Equations

Sponsored by the Francqui Foundation.

Dag van de Wetenschap

Op zondag 22 november is het weer zo ver: Dag van de Wetenschap, maar dit keer volledig digitaal! Zoals ieder jaar, legt de Wiskunde & Data Science aan de Vrije Universiteit Brussel een uitdagend en relevant probleem uit aan iedereen met een interesse voor Wiskunde en Wetenschap!

Dit jaar bekijken we het handelsreizigersprobleem. Het stelt de vraag hoe we op de meest ‘efficiënte’ wijze een rondrit maken over bepaalde locaties. Dit probleem is aanwezig in een tal van toepassingen, denk maar aan het leveren van pakjes of maaltijden!

Hoewel het handelsreizigersprobleem een eenvoudige beschrijving heeft, is het vinden van de optimale oplossing uiterst complex. Zelfs vanaf een beperkt aantal locaties is het met heel krachtige computers onoplosbaar. Dus zijn we genoodzaakt om benaderde oplossingen te zoeken.

Op de Dag van de Wetenschap bespreken we enkele technieken in een interactieve video waar zowel het probleem als de (benaderde) oplossingen op een leuke manier worden uitgewerkt.

Voor de liefhebbers, voorzien we in het tweede deel een gekende variant van het handelsreizigersprobleem: het Chinese postbodeprobleem!

Je kan heel eenvoudig registreren op https://www.dagvandewetenschap.be/ en deelnemen aan deze activiteit door de plannetjes te downloaden (of af te drukken). De interactieve video’s verschijnen vanaf 28 november ook op wiskundeinbrussel.be!

Interactieve video's

kastelen

Download Kastelen

plattegronden

Download Plattegronden

De symmetrie van Rubik's Kubus

In 1974 kwam Ernő Rubik op de proppen met zijn befaamde kubus. Met deze 3D-puzzel wou hij zijn studenten meer inzicht laten verwerven in ruimtelijke problemen. Al snel bleek deze puzzel een echte breinbreker. Er zijn er niet minder dan 43 252 003 274 489 856 000 toestanden waarin de kubus zich kan bevinden en dat aantal is ook voor een moderne computer niet te onderschatten. De puzzel oplossen is niets anders dan wiskunde gebruiken, namelijk de wiskunde van de symmetrie, ook wel groepentheorie genoemd.

In deze workshop zeggen we iets meer over de wiskunde achter Rubik's Kubus, illustreren we het gebruik ervan om de puzzel op te lossen, al dan niet met behulp van de computer, en gaan we dieper in op enkele vragen zoals wat het maximaal aantal stappen is waarin een oplossing steeds mogelijk is. We gebruiken dezelfde wiskunde ook om enkele andere puzzels, zoals de kleinere variant van Rubik's Kubus en Pyraminx, te onderzoeken.

Deze activiteit gaat door op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. Op zondag 24 november 2019 kan je er doorlopend van 10u tot 17u deelnemen aan 60 gratis wetenschapsactiviteiten voor jong en oud. Een volledig overzicht en praktische info vind je terug op https://wetenschapsfestivalbrussel.be.

  • Muntpunt
    Munt 6
    1000 Brussel
    Wegbeschrijving
  • zondag 24 november 2019
    • 10:00-17:00
  • Deze activiteit is gratis
foto De symmetrie van Rubik Kubus

Bourgain Day

Ter nagedachtenis van Jean Bourgain nodigen we u op 31 oktober uit voor De dag van de analyse.

Hierin zullen vooraanstaande wiskundigen aspecten van hun werk presenteren die een nauwe band hebben met het onderzoek waar Jean Bourgain in actief was.

De deelname is voor iedereen gratis, maar gelieve te registreren onderaan de pagina voor 14 oktober.

Het evenement wordt georganiseerd met steun van de Belgian Mathematical Society en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Het zal plaatsvinden in de Rubenszaal van het Paleis der Academiën, op wandelafstand van het station Brussel-Centraal.

foto Jean Bourgain

Biografie

Op 22 december 2018 overleed Jean Bourgain, een Belgische wiskundige die behoorde tot de absolute wereldtop in zijn discipline.

Jean Bourgain was actief in de tak van de wiskunde die bekend staat als analyse, en verrichte in deze discipline, met technisch meesterschap, baanbrekend werk van de hoogste originaliteit.

Jean Bourgain startte zijn carrière aan de VUB, waar hij zijn doctoraat behaalde in 1977 met promotor Freddy Delbaen. Na een vierjarig professorschap aan de VUB (1981-1985), deelt hij een aanstelling als J.L. Doob professor in de wiskunde aan de Universiteit van Illinois met een aanstelling aan de IHES in Bures-sur-Yvette in Frankrijk. Vanaf 1994 was hij aangesteld aan het prestigieuze Institute for Advanced Study, Princeton, waar hij vanaf 2010 IBM von Neumann professor werd

Gedurende zijn loopbaan werd Jean Bourgain erkend met de hoogste wiskundige prijzen, waaronder de Salem prijs (1983), de Ostrowski prijs (1991), de Fields medaille (1994), de Shaw prijs (2010), de Crafoord prijs (2012), de Breakthrough prijs (2017) en de Leroy P. Steele prijs (2018).

  • Registratie en koffie
  • Verwelkoming
  • Stefaan Vaes (KU Leuven): The Kadison-Singer problem and the Bourgain-Tzafriri restricted invertibility theorem
  • Emmanuel Breuillard (University of Cambridge): Random walks on finite fields and random polynomials
  • Lunch
  • Jean Van Schaftingen (UCLouvain): Sobolev topology, Ginzburg-Landau energy and elliptic systems regularity
  • Mariusz Mirek (University of Wroclaw): Dimension free estimates for the discrete Hardy–Littlewood maximal functions
  • Afsluitend evenement
  • Receptie

BIMS III

Op woensdag 25 september zijn we toe aan de derde editie van de The Beautiful Impact of Mathematics in Society. Dit jaar is het thema: Wiskunde en Data Science.

We verwelkomen in het bijzonder klassen van het middelbaar en hoger onderwijs. De deelname is voor iedereen gratis, maar gelieve te registreren op BIMS.

banner BIMS

Met het begrip Data Science verwijzen we naar een waaier aan wetenschappelijke onderwerpen en technieken. Hierin is het gebruik van wiskunde een fundamentele waarde.

Tijdens deze lezingen zal u meer te weten komen over hoe de verschillende onderdelen uit de wiskunde toegepast worden in uiteenlopende onderwerpen: Quantum Computing, Artificial Intellegence en Medical Imaging.

De lezingen worden telkens ingeleid door een collega van de Vakgroep Wiskunde en Data Science (WIDS) die de toepassing zal verbinden met VUB-onderzoek in de wiskunde.

U zal tevens ook kennis kunnen maken met onze vernieuwde Bacheloropleiding Wiskunde, waarin de sterke basis wiskunde behouden blijft, maar er ook plaats gemaakt is voor het ontwikkelen van de vaardigheden die verwacht worden van de toekomstige data scientist!

De conferentie wordt naar goede gewoonte georganiseerd op de Vrije Universiteit Brussel en zal plaatsvinden in Aula QA.

  • Opening door Vice-rector Onderwijs Jan Danckaert
  • Inleidende lezing door Prof. Dr. Tetyana Kadankova
  • De Impact van AI op de samenleving
    door Jonathan Berte – Robovision
  • Koffiepauze
  • Inleidende lezing door Prof. Dr. Jan De Beule
  • Toepassingen van wiskunde in de medische 3D-beeldverwerking door Dr. Jan Schepers – Materialise
  • Lunch (inbegrepen)
  • Inleidende lezing door Prof. Dr. Ann Dooms
  • Een algoritmische kijk achter de schermen van een radiografie door Dr. Eva Vandersmissen – Agfa Radiology Solutions
  • Inleidende lezing door Prof. Dr. Kenny De Commer
  • Lineaire algebra als een belangrijke stimulator voor Quantum Computing door Eric Michiels – IBM
  • Koffiepauze
  • Engineering the best imaginable future door Françoise Chombar en Kristof Coddens – STEM-platform en Melexis
  • Filmvoorstelling Hidden Figures gesponsord door 20th Century Fox

BIMS IV

Op zaterdag 6 februari 2021 vindt de vierde editie van de conferentie THE BEAUTIFUL IMPACT OF MATHEMATICS IN SOCIETY (BIMS) plaats op de VUB campus met als thema “Wiskunde en Onderwijs”.

Deze editie richt zich in de eerste plaats tot leerkrachten en iedereen die betrokken is bij onderwijs in de wiskunde in het secundair en ook het hoger onderwijs.

Door middel van twee inhoudelijke workshops, die aansluiten bij de leerinhouden wiskunde van het secundair onderwijs, willen we aan leerkrachten materiaal aanreiken dat bruikbaar is om de in de eindtermen vermelde onderzoekscompetenties te bereiken. We leggen daarbij de focus op de toepasbaarheid binnen de data science van onderwerpen die in het secundair onderwijs ruim aan bod komen.

banner BIMS

Wiskunde is behalve universeel toepasbaar, ook gewoon leuk! Naast de twee workshops laten we daarom ook David Eelbode aan het woord, auteur van FUNdamental Mathematics. David zal ons uitleggen waardoor wiskundigen zo door wiskunde geboeid zijn, wat hen drijft en waarom ze hun wiskundige boodschap als het ware verkondigen. David brengt zijn verhaal over (zuivere) wiskunde met de nodige humor!

“Soms draagt wiskunde een nepsnor en gekke hoed”. Dit is een van de recente blogs van Hannelore Prinsen op https://www.eoswetenschap.eu/hannelore-prinsen. Hannelore is leerlinge in het zesde jaar wiskunde-wetenschappen en schrijft over wiskunde, wetenschappen en allerlei andere interessante onderwerpen op haar blog. We geven haar het woord om de dag af te sluiten.

LOCATIE

Omwille van de coronamaatregelen organiseren we onze conferentie zowel online als op de campus. Indien het toegelaten is, kan u de lezingen en workshops fysiek komen bijwonen in Auditorium Q.A op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. Alle lezingen en workshops zullen ook live gestreamd worden, zodat ze volledig online kunnen bijgewoond worden.

Gelieve te registreren op https://we.vub.ac.be/nl/bims-iv-inschrijven

Deelname is gratis.

  • Registratie
  • Welkom
  • David Eelbode
  • Workshop: Spectrale clustering van data
  • Pauze
  • Workshop: Waarom Alan Turing een held is
  • Hannelore Prinsen

Manneken Pisthagoras

Manneken Pis heeft stijl, maar in zijn grote garderobe van kostuums ontbrak er nog een ode aan de wiskunde!

Daarom creëerde de Vakgroep Wiskunde & Data Science van de VUB samen met Julie De Kezel, Nicolas de Coster en Quentin Bolsée het allereerste wiskundig geïnspireerd kostuum voor Manneken Pis.

Onze inspiratiebron was Pythagoras, één van de oudste en bekendste wiskundigen, wiens naam bovendien voor iedereen gekoppeld is aan zijn fundamentele stelling in de meetkunde.

Met Manneken Pisthagoras zetten we wiskunde in eigen land en daarbuiten nog eens op de kaart!

Waar en wanneer

Afspraak op 24 september 2021 om 11u bij het standbeeld van Manneken Pis. Iedereen is welkom.

Foto van Manneken Pis

Wiskunde wandeling

We plannen voor binnenkort een wiskundewandeling in Brussel.

Hier kan je alvast enkele opdrachten downloaden.

Waar en wanneer

Wordt binnenkort meegedeeld.